zaterdag 12 juli 2014

Terug op honk

4 Weken geleden zijn we met onze J22 (Joker) op de trailer naar Denemarken vertrokken voor een zeilvakantie. Inmiddels zijn we alweer bijna een week thuis. We hebben een geweldige vakantie gehad. Wat is Denemarken een mooi en ruim land (en schoon).
zeilend langs het eiland Fænø (rechts)
We hebben veel kunnen zeilen (daar gingen we per slot van rekening voor), maar op de dagen dat het te hard of te zacht waaide of regende hebben we ook niet stil gezeten.

Om wat verder van huis het land te bekijken hebben we een paar keer met de trein gereisd.
Van begin af aan viel het ons op dat het op straat in Middelfart erg schoon was. Vrijwel geen (zwerf)afval.
Dit zag je ook terug in de (luxe) treinen.

We hadden fietsen gehuurd (met erg onvriendelijke zadels) en de wandelschoenen meegenomen.
Al fietsend en wandelend hebben we de omgeving verkend en zo kwamen we op mooie plekjes terecht.

Dit huis bijvoorbeeld stond pal aan het water. We zijn er naar toe gefietst en met de boot zijn we er ook meerdere keren langs gekomen. Ik vond het geweldig; Zo idyllisch.
huis met uitzicht op het eiland Fænø
hetzelfde huis, gezien vanaf het water
huis langs Gamborg Fjord
We hadden een huisje gehuurd in de plaats Middelfart. 

We zaten een eindje buiten het centrum en het huis had een grote tuin, met o.a. fruitbomen. Meer naar het centrum toe hebben de huizen geen voortuin, maar toch zagen veel inwoners nog kans om tegen het huis aan een roos te laten groeien.
rozen i.p.v. een voortuin
In onze tijdelijke woonkamer stond een knots van een tv. Met - jullie raden het waarschijnlijk al - Deense zenders. Deens lezen lukt op den duur wel, er zijn redelijk wat woorden die je herkent. Maar verstaan ? Nee dat lukt echt niet. Dus geen tv voor ons. We hebben hem gebruikt voor de radiozenders en 's avond veel gelezen. Van mijn zus Ellen had ik een e-reader mogen lenen. Ideaal voor vakanties. Het scheelde heel wat in de bagage.

Natuurlijk heb ik ook aan mijn bloementuin gewerkt. Ik had me goed voorbereid en flink wat kartonnetjes en voorgeknipte stof meegenomen.
goede voorbereiding is het halve werk
Dit was de eerste bloem die ik in Denemarken maakte en zeker niet de laatste.
de eerste in Denemarken gemaakte bloem
Natuurlijk was er ook nog tijd om een paar quiltwinkels te bezoeken.
Bøgelund Patchwork
Tijdens een van onze fietstochten zijn we bij Bøgelund Patchwork aan gegaan (J-P heeft buiten op een stoel zitten wachten). Ongeloofijk, zo veel stoffen. Zeker de moeite waard om een keer langs te gaan als je in de buurt komt. Je moet er wel rekening mee houden dat de eigenaresse geen Engels of Duits spreekt. Alleen Deens dus.De tweede winkel was in Odense. Quilters Patch's is gespecialiseerd in Kaffe Fassett.
Hier moet je rekening houden met enig klimwerk. De winkel is helemaal bovenaan de trap die je ziet op de foto hierboven.
Het spreekt voor zich dat ik in elke winkel een klein lapje stof heb gekocht. Kleine lapjes, want Denemarken is een duur land en dat geldt ook voor de quiltstoffen.

Onze 2 Jack's - Puck en Tess - zijn tijdens onze vakantie naar een hondenpension geweest. De eerste de beste keer dat we door de winkelstraat van Middelfart liepen, vielen deze 2 winkels me meteen op. 
Hoe groot is de kans dat je in het buitenland 2 winkels naast elkaar ziet, die ook nog eens Puck en Tess heten??

Ik wil dit blog graag afsluiten met een filmpje. Onze laatste zeiltocht was op woensdag 2 juli. Donderdag waaide het te hard om te zeilen en vrijdag moest de boot weer op de trailer.
Deze laatste tocht was ook meteen de spectaculairste. Toen we vertrokken waaide het lekker, maar gaandeweg ging het steeds harder waaien, zodat we op de terugweg uiteindelijk zelfs een snelheid van 8.5 knopen haalden. Ik heb kans gezien een paar filmpjes te maken en mijn echtgenoot heeft de filmpjes samengevoegd, ingekort en er muziek bijgezet. Benieuwd? Kijk hier eens.

Groetjes,
Marja


3 opmerkingen:

 1. Hij jou blogje doet mij denken aan jaren 70 en 80er jaren toen wij met onze kinderen altijd gingen kamperen op het eiland Mon. Ook daar zag je heel veel stokrozen tegen huizen groeien. Vooral die lage huisjes zien er daardoor prachtig uit.
  Wie weet moeten manlief en ik toch nog eens terug gaan en ook quiltwinkels bezoeken iets waar ik in die tijd nog niets van wist.
  gezellig blogje hoor.
  fijn weekend.
  marga

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Marga, dank je wel voor het compliment. De kans is groot dat we nog een keer terug gaan naar Denemarken. Het is ons goed bevallen. Groetjes, Marja

   Verwijderen
 2. Hoi mama,

  Erg leuk blog! Ik had de verhalen van de vakantie natuurlijk al gehoord, maar de foto's maken het beeld compleet.

  Xx,
  Muis

  BeantwoordenVerwijderen